de dilluns a divendres, de 10 a 13,30 i de 16 a 20,00 h, els dissabtes hores concertades (clica per horari d'estiu i festius) Visites a domicili
tel. 93 119 66 53

Esterilització de la gossa i la gata

Ha arribat la decisió de si esterilitzarà o no el seu animal de companyia. En un principi aquesta podria ser una decisió difícil, però és una decisió encertada si la seva mascota no té una finalitat reproductora. De totes maneres amb una visita al veterinari l’especiliasta valorarà si és o no recomanable esterilitzar, quan fer-ho i si el seu animal està el suficientment sa per realitzar-ho. No tots els animals s’han de castrar massivament ni a la mateixa edat, és una decisió personalitzada en cada cas.cirurgia

Com a client de la Clínica Veterinària General ens agradaria que sabés en que consisteix aquesta senzilla cirurgia i quines són les avantatges i inconvenients d’aquesta d’una manera clara, transparent i basada en estudis. #lainformacióéspoder

La castració que realitzem és una ovariohisterectomia. Aquesta és una cirurgia major consisteix en l’extracció de la matriu i ovaris per complet.

 

>>>Fem una cicatriu mínima, sense punts externs i sense campana<<<

 

AVANTATGES

Tot i que la recomanació inicial era fer-se en una edat jove (entre els 6-12 mesos) , dependrà de l’espècie, la mida i la raça de cada animal.

 • incrementa l’esperança de vida
 • evitar que tingui el zel, les pseudogestacions i que es reprodueixi,
 • evitar les infeccions de matriu (piòmetres) on la incidència aumenta amb l’edat,
 • evitar els tumors de mama **, d’úter i ovàrics i també els quists ovàrics.
 • evita l’al.lopècia de la glàndula supracaudal
 • millora el control de la diabetis mellitus i de la epilèpsia
 • millora alguns comportaments: ansietat per separació, micció inadecuada, que s’escapi, montes, agessivitat durant el zel…

**Un avantatge molt important a tenir en compte és que l’esterilització és un tractament preventiu en front els tumors de mama, els tumors més freqüents en femelles (representen un 25-50% dels tumors de les femelles no castrades). Els estudis han demostrat que si es castra una gossa abans del primer zel (en els 6 mesos d’edat) les probabilitats de tumors mamaris respecte a una femella no castrada són mínimes (0.05) ja que la majoria estan relacionats hormonalment. Entre el primer i el segon zel la probabilitat s’incrementa fins al 8% i  si l’esterilització es fa després del segon zel arriba a un 26%. Si la gossa té més de 2,5 anys l’esterilització ja no té efecte protector en front els tumors mamaris.

En el cas de la gata la probabilitat ja augmenta més a partir de l’any. I en aquest cas intervé també un factor important: està demostrat que el 90% dels tumors mamaris de la gata són malignes.

Aquest gran avantatge però, no és l’únic, ja que el fet de que la castració del seu animal es faci de jove permet una major capacitat de recuperació i cicatrització de teixits respecte un animal adult i una menor susceptibilitat a patir complicacions postoperatòries.

A més a més, si ho desitja, en alguns casos es poden realitzar intervencions complementàries alhora que esterilitzem el seu l’animal com per exemple netejes bucals, d’aquesta manera evitarem sotmetre a la gossa o la gata a una segona anestèsia i el preu en conjunt es veurà notablement reduït.

 

INCONVENIENTSciru

Tot i que els avantages superen els inconvenients sempre és millor conèixer les dues cares de la moneda. Us deixem una llista d’inconvenients/complicacions molt generals i cal tenir en compte que aquests REDUEIXEN o desapareixen si es fan amb l’assessorament adequat.

Confia en el teu veterinari/a i si no ho fas busca a algú altre, recorda que la vida de la mascota està a les seves mans.

 • Al allargar l’esperança de vida és normal que apareguin més tumors (excepte els citats anteriorment) i no queda clar que sigui per l’esterilització en sí, sino perquè els animals arriben fins a més vells. Són alguns tumors i van més relacionats amb certes races i en mascles és més freqüent.
 • Poden aparèixer complicacions com la incontinència urinaria (incidència del 4,9%-20% especialment si es castra abans dels 5 mesos i especialment en gosses castrades de manera prepúber de raçes grans). Per això les gosses les castrem >6m
 • Tendència a patir més infeccions d’orina.
 • Inmaduresa d’òrgans genitals en el cas de les gosses prepúvers abans dels 5,5mesos.  Per això les gosses les castrem >6m
 • Riscos o complicacions quirúrguiques (6% intraoperatori i 14% postoperatori): Infeccions, abscessos, dehiscencia de sutures, inflamacions, hemorràgies, síndrome del ovari remanent, piòmetra del munyó, anafilaxia, mort (0.1% taxa molt baixa). Aquests es redueixen amb un examen preoperatòri i analític exaustiu, amb una bona tècnica quirúrgica i millor atenció postoperatòria.
 • Obesitat: incrementa la sacietat, pel que hem de controlar la dieta i l’exercici post castració.
 • Malalties autoinmunes
 • Pogressió del síndrome de disfunció cognitiva quan són molt vells
 • Problemes de comportament: La castració en femelles agressives només es reocomana fer si aquesta agressivitat es duu a terme durant el període de zel, ja que l’agressivitat podria empitjorar si no fos així (no és el cas dels mascles).

 

En quant a les condicions preoperatòries, la Cl. Veterinària General treballem per mantenir les millors condicions possibles per al seu animal, per a així, reduir al mínim el risc que pugui existir abans, durant i després de la cirurgia. Una setmana abans vindrà a la clínica per fer les analítiques per valorar la funció dels òrgans vitals i decidir si pot o no anestesiar-se. El dia de la intervenció el seu animal haurà de venir ben net a la clínica amb 12 hores de dejú i 2 hores sense líquids prèvies a la cirurgia.

Un cop ingressat realitzarem un examen físic general complet que junt amb les analítiques podrem escollir la millor anestèsia i fluïdoteràpia per al seu animal. En acabar la cirurgia es contactarà amb vostès per explicar-los que tot ha anat correctament,  i quan el podeu venir a buscar, serà aleshores quan us donaran les instruccions postoperatòries.

Durant les primeres hores de recuperació estem al seu costat, no estan en gàbies. Fugim de castracions massives i sense control postquirúrgic. Estem per les necessitats de cada pacient.

En quant els mascles, la llei diu que els gats mascles s’han de castrar abans dels 6 mesos d’edat. Els gossos recomanem castrar-los a partir dels 6 mesos d’edat segons cada cas. Els % de reducció de conductes sexuals en gossos són un 50% de marcatge amb orina, 66-90% en la monta sexual, un 68% en l’agressivitat intrasexual i un 90% d’escapar-se. En el cas dels gats pujen totes fins al 90%.

L’efecte de la castració sobre aquestes conductes no dependria de la’edad de castració ni del moment de presentació del problema encara que el comportament de còpula pot persistir en mascles i depen més de l’experiència prèvia sexual que de l’edat de la castració.

Si un animal presenta algun problema previ de conducta parli amb un veterinari etòleg abans de decidir per la castració definitiva.

Existeix la castració química temporal que no requereix anestesia?. Pregunti’ns per ella.

Si vostè té alguna qüestió que no li ha quedat clara, no dubti en contactar amb nosaltres personalment o a través del telèfon que se li facilita.

93 119 66 53