Clínica Veterinària General de Barberà

de dilluns a divendres, de 10 a 13,30 i de 16 a 20,30 h i dissabtes, de 10,30 a 13,30 h

(clica per horari d'estiu)

Visites a domicili

tel. 93 119 66 53
gatarbre

Esterilització de la gossa i la gata

Ha arribat la decisió de si esterilitzarà o no el seu animal de companyia. En un principi aquesta podria ser una decisió difícil, però és una decisió encertada si la seva mascota no té una finalitat reproductora. Com a client de la Clínica Veterinària General ens agradaria que sabés en que consisteix aquesta senzilla cirurgia i quines són les avantatges i inconvenients d’aquesta. 

L’esterilització és un mètode quirúrgic que ajuda a evitar de manera eficaç la reproducció del seu animal i evitar així la superpoblació animal. La castració d’una femella s’anomena ovariohisterectomia. Aquesta és una cirurgia amb mínim risc que consisteix en l’extracció de la matriu i ovaris per complet.

Les indicacions per a fer aquest procediment quirúrgic en una edat prepúber bàsicament són: 

  • evitar que es reprodueixi,

  • evitar que tingui el zel,

  • evitar les infeccions de matriu (piòmetres),

  • evitar les neoplàsies i quists ovaris, i evitar les pseudogestacions.

Un avantatge molt important a tenir en compte és que l’esterilització és un tractament preventiu en front els tumors de mama, els tumors més freqüents en femelles (representen un 25-50% dels tumors de les femelles no castrades). Els estudis han demostrat que si es castra una gossa abans del primer zel (en els 6 mesos d’edat) les probabilitats de tumors mamaris respecte a una femella no castrada són mínimes (0.05%) ja que la majoria estan relacionats hormonalment. Entre el primer i el segon zel la probabilitat s’incrementa fins al 8% i  si l’esterilització es fa després del segon zel arriba a un 26%. Si la gossa té més de 2,5 anys l’esterilització ja no té efecte protector en front els tumors mamaris.

En el cas de la gata la probabilitat ja augmenta molt més a partir de l’any. I en aquest cas intervé també un factor important: està demostrat que el 90% dels tumors mamaris de la gata són malignes.

Aquest gran avantatge però, no és l’únic, ja que el fet de que la castració del seu animal es faci de jove permet una major capacitat de recuperació i cicatrització de teixits respecte un animal adult i una menor susceptibilitat a patir complicacions postoperatòries. A més a més, si ho desitja, es poden realitzar intervencions complementàries alhora que esterilitzem el seu l’animal com per exemple netejes bucals, d’aquesta manera evitarem sotmetre a la gossa o la gata a una segona anestèsia i el preu en conjunt es veurà notablement reduït.

En quant a les condicions preoperatòries, la Cl. Veterinària General treballem per mantenir les millors condicions possibles per al seu animal, per a així, reduir al mínim el risc que pugui existir abans, durant i després de la cirurgia. Una setmana abans vindrà a la clínica per fer les analítiques per valorar la funció dels òrgans vitals i decidir si pot o no anestesiar-se. El dia de la intervenció el seu animal haurà de venir a la clínica amb 12 hores de dejú i 2 hores sense líquids prèvies a la cirurgia.

Un cop ingressat realitzarem un examen físic general complet que junt amb les analítiques podrem escollir la millor anestèsia i fluïdoteràpia per al seu animal. En acabar la cirurgia la veterinària contactarà amb vostès per explicar-los que tot ha anat correctament i quan el podeu venir a buscar, serà aleshores quan us donaran les instruccions postoperatòries.

En definitiva és molt recomanable la esterilització dels animals de companyia en edats joves, i a més els avantatges superen en bon grau els inconvenients.

Si vostè té alguna qüestió que no li ha quedat clara, no dubti en contactar amb nosaltres personalment o a través dels telèfons que se li faciliten.