de dilluns a divendres, de 10 a 13,30 i de 16 a 20,00 h, els dissabtes hores concertades (clica per horari d'estiu i festius) Visites a domicili
tel. 93 119 66 53

La TOXOPLASMOSI i l’embaràs

Que és la toxoplasmosi?

La Toxoplasmosi és una malaltia parasitària causada per Toxoplasma gondii, un paràsit microscòpic que viu dins les cèl·lules.

Com em puc contagiar?

La toxoplasmosi és una de les zoonosi (això vol dir que és una malaltia que es transmet d’animals a persones). La prevenció d’aquesta malaltia és molt important en persones immunodeprimides, i en dones embarassades perquè es pot transmetre la malaltia al fetus.

La infecció es pot donar de manera més probable per l’ingesta de carn crua o poc feta, verdures i aigua contaminada amb femtes de gats parasitats (menys probable).

 

cat pregnant
El gat és l’únic animal que excreta paràsits de toxoplasma a les femtes, i pot ser responsable d’infectar altres mamífers, inclòs l’home.

A les dones embarassades, el toxoplasma pot provocar avortaments i lesions al fetus. El risc i la gravetat de la lesió depèn del moment en que la mare s’infecta. Però cal saber que NOMÉS és perillosa si la dona no presenta anticossos immunitzants davant la toxoplasmosi, així que haureu d’anar al metge per fer-vos la prova.

Si la persona embaraçada no té gat, la prevenció és igual d’important, i té a veure amb la manipulació i ingesta de menjar cru o mal cuinat, (carn picada, mandonguilles, hamburgueses…), verdures crues, aigua no potable i llet no pasteuritzada. A més, hauria d’evitar fer feines de jardineria.

 RECORDEU QUE:

DE TOTES LES FORMES DE CONTAGI, EL GAT ÉS LA MENYS PROBABLE.

Estic embaraçada i tinc gat, que faig?

Si una dona queda embarassada, i té gats a casa, a més del que hem dit anteriorment, s’haurà de canviar la safata on el gat orina i defeca com a mínim un cop al dia, i rentar-la amb amoníac i aigua calenta (més de 65º), i aquesta feina no l’ha de fer la dona embarassada.

SI EL GAT LLEPA O ESGARRAPA A LA DONA, NO LI TRANSMET LA MALATIA.

Com puc saber si el meu gat té la toxoplasmosi?

Amb una analítica de sang, es pot saber si el gat té la malaltia, i en aquest cas, es pot tractar, de manera molt senzilla. El més important és potenciar les mesures higièniques que hem comentat.

Com puc evitar que el meu gat agafi la malatia?

  • Que no tingui accés a l’exterior per tal de que no caci rosegadors ni ocells.
  • Canviar freqüentment la caixa de la sorra.
  • Evitar que mengi aliments crus.